HVA ER SUKKERAVHENGIGHET?

Sukkeravhengighet er en fysisk sykdom som sitter i hjernens belønningssenter på lik linje med andre avhengigheter. Det er derfor viktig å ha riktig kunnskap om både avhengighet og sukkerets virkning på kropp og hjernen for å kunne hjelpe andre.

Har man en sukkeravhengighet vil man oppleve at man ikke klarer å kontrollere mengden man spiser av sukker og/eller andre raske karbohydrater som pizza, potetgull, brød etc. 

 

Avhengighet i klinisk forstand defineres som et patologisk (sykelig) forhold til et stemningsendrende middel eller aktivitet med forventning om positiv belønning.  Over tid vil man utvikle en toleranseutvikling, hvilket gjør at man spiser stadig større mengder for å oppnå samme effekt. De fleste har gjentatte forsøk og gode forsetter bak seg i å endre sitt spisemønster, men uten å lykkes over tid. 


Ordet avhengighet betyr å viljeløst bli styrt av noe eller noen. I Norge bruker vi begrepet avhengig til noe vi trenger eller har behov for, f.eks. er vi avhengige av at familien samarbeider, avhengig av gode venner, avhengig av å rekke bussen osv. På engelsk brukes ordet «addiction» kun som en klinisk betegnelse på en fysisk sykdom i hjernes belønningssenter og som gir fysiske, psykiske, sosiale og åndelige konsekvenser. Vår bruk av ordet avhengighet gjør at ordet ikke oppfattes som den alvorlige sykdommen det faktisk er. 


Avhengighet er en primær sykdom, det vil si at den oppstår av seg selv, og ikke som følge av f.eks traumer eller vanskelig oppvekst. Sykdommen er kronisk, og ubehandlet vil den bli verre over tid pga tolereanseutvikling. 


En misforståelse er ofte at sukkeravhengighet ikke er like alvorlig som avhengighet til alkohol og narkotika, dette fordi de ytre konsekvensene ikke er like åpenbare. De indre konsekvensene er imidlertid like alvorlige, men ikke like synlig for omverden. 

 

 

HAR DU MISTET KONTROLLEN?

Du lover deg selv at når mandagen kommer så skal du kutte ut både bollene, sjokoladen og potetgullet.  Dessverre er alt glemt etter to dager og du opplever å ha mistet kontrollen over hva du putter i munnen.

OVERSPISER DU? 

Etter at selskapet er over skal restene av pizzaen og smågodtet ryddes bort. Selv om du er mett, stapper du innpå restene og gjerne når ingen ser på. Smågodtet til barna som ikke skulle røres har du spist opp og må derfor haste inn på butikken for å kjøpe nytt før noen merker at det som var, det er spist opp.
 
MÅ DU HA NOE SØTT HVER DAG?
Mandagen hadde du lovet deg selv bot og bedring. Nå var det slutt på alt søtt og usunt. Allikevel står du på butikken etter endt arbeidsdag og klarer ikke å motstå fristelsen fra butikkhyllene bugnende av sjokolade, lakris, smågodt og potetgull. Du tenker at det skyldes dårlig karakter og manglende viljestyrke. Du har  prøvd hundrevis av ganger å kutte ut sukker og raske karbohydrater, men det virker som at du er den eneste i hele verden som ikke får det til.

Det handler ikke om manglende viljestyrke

Sukkeravhengighet er en sykdom i hjernens belønningssenter

75% er predisponert

Så mange som 75 % av alle mennesker er predisponert med en overfølsomhet for sukker, og hele 25 % av oss utvikler en avhengighet til sukker. Forskere mener at sukkeravhengighet ligger til grunn for all annen avhengighet og kalles derfor for det «gateway drug».

Avhengighet er i prinsippet samme sak uavhengig av hva man er avhengig av.

Dette kalles AID - addiction interaction dissorder. En sykdom med mange ulike utløp.

 

Vi deler utløpene inn i prosess- og inntaksrelatert avhengighet:

Prosessrelatert avhengighet er eksempelvis spill, shopping, overtrening, overjobbing, sex og internett/skjerm.

Inntaksrelatert avhengighet kan være alkohol, narkotika, piller, sukker, nikotin og koffein.

Over 90 % med en avhengighet har mer enn ett utløp. Avruses man fra en avhengighet kan hjernen bytte til et annet utløp.


Det er derfor viktig at alle som jobber med avhengigheter ser dette som en sykdom og avdekker evt. andre utløp og forebygger at nye utløp oppstår.

Vi i Frisk uten sukker er spesialiserte på sukker/mat avhengighet samtidig som vi ser på avhengighet som ett fenomen og det gjør oss unike!

TA TESTEN UNDER FOR Å KARTLEGGE OM DU ER SUKKERAVHENGIG

HVORDAN GIKK TESTEN FOR DEG?

SVAR PÅ TESTEN:

 
0–1 JA – Du har mest sannsynlig ikke sukkeravhengighet.


2–3 JA – Dette indikerer at du er i faresonen og kan ha en avhengighet til sukker.

 

4–6 JA – Det er svært sannsynlig at du har en avhengighet til sukker.

ONLINE KURS MED FUS PREMIUM

VEIEN til en varig endring, for deg som har prøvd "alt".

 

Hva får du i kurset?

 ​Medlemskap i FUS Premium facebookgrupen

 ​Pep-talk hver måned

 Forståelsen av hva sukkeravhengighet faktisk er

 ​Metoder å identifisere tegn på en sukkeravhengighet

 ​Hvordan det rammer når sukker tar kontroll over deg

 ​Avhengighetens tre faser

 ​Mønstre i avhengighet

 ​Hva slags mat som trigger søtsuget hos deg

 ​Mat som ikke gjør deg noe godt, hva slags mat som gjør deg frisk

 ​Hvilken rolle blodsukkeret spiller inn

 ​Hvordan du forstår og tar kontroll over tankesettet ditt når det kommer til mat, vaner og viljestyrke

 ​Hvordan du gjør deg selv god og best mulig rustet til å lykkes med en VARIG ENDRING!

 

AKKURAT NÅ HAR VI KAMPANJETILBUD PÅ KURSET HVOR DU FÅR FUS PREMIUM MEDLEMSKAP MED PÅ KJØPET!

KUN 1990 KR

6 UKERS ONLINE KURS

MER INFO OM KURSET
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.